OP Metsän ulkoisessa tunnistautumispalvelussa on ilmennyt häiriö, jota korjataan parhaillaan. Voit yrittää metsätietojen päivitystä ja tunnuksen luontia myöhemmin uudelleen. Pahoittelemme häiriötä.
Siirry sisältöön

Verotus

Avaa ja lataa uusin OP:n Metsävero-opas - vuoden 2023 ilmoittaminen

Puun myynnistä saatava tulo on pääomatuloa ja sitä verotetaan normaalin pääomatulon verotuksen mukaisesti. Metsänhoidon kulut puolestaan ovat vähennyskelpoisia puumyyntitulojen verotuksessa.

Verottajalle ilmoitetaan puunmyyntituloista sekä puun ostajan vuosi-ilmoituksen että metsänomistajan antaman veroilmoituksen kautta. Metsäveroilmoituksessa ilmoitetaan kaikki metsätaloudesta saadut tulot sekä tulojen hankkimiseen liittyvät menot, eli verovähennykset.

Myynnistä saatavat tulot ovat sen vuoden tuloa, jolloin maksu on tullut metsänomistajan tilille. Vähennettävät kulut ovat sen verovuoden menoa, jolloin maksu on maksettu. Tyypillisiä maksuja ovat esimerkiksi metsänhoitoon ostetut tarvikkeet ja palvelut.

OP Metsän veromuistio on metsänomistajille tarkoitettu ilmainen työkalu, jonka avulla hallinnoit metsätalouden harjoittamiseen liittyviä tulo- ja menotositteita sekä ylläpidät ajopäiväkirjaa. Veromuistiosta lisää täältä.

Arvonlisäverovelvollisuus

Metsänomistaja on arvonlisäverovelvollinen, jos vuodessa saadut puukauppatulot ylittävät 10 000 euroa. Arvonlisäverovelvollisuus tarkoittaa sitä, että myytävään puun hinta sisältää 25,5 prosenttia arvonlisäveroa. Metsänomistajan täytyy tehdä myynnistä verottajalle kausiveroilmoitus sekä tilitettävä valtiolle puun ostajan puukaupan päälle maksaman arvonlisäveron osuuden.

Metsänomistajan kannattaa hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi. Metsätalouteen kohdistuvista menoista, kuten välinehankinnoista tai palveluista, valtio maksaa metsänomistajalle takaisin arvonlisäveron osuuden.

Arvonlisäverovelvolliseksi voi hakeutua myös vapaaehtoisesti myös silloin, kun puukauppatulot jäävät alle 10 000 euron. Arvonlisäverovelvollisuus jatkuu automaattisesti siihen asti kunnes verottaja poistaa metsänomistajan lopettamisilmoituksen perusteella arvonlisäverovelvollisten rekisteristä.

Missä tarvitsen lakiapua?

Metsän omistamiseen liittyy paljon lainopillisia asioita, joiden tietäminen säästää aikaa ja rahaa. Esimerkiksi hyvällä sukupolvenvaihdoksen suunnittelulla voidaan saavuttaa merkittäviä veroetuja.

Lakiapua voit tarvita esimerkiksi seuraavissa asioissa:

  • metsätilan sukupolvenvaihdoksen suunnittelu, tila-arvio, asiakirjat, lainhuudatus ja kiinnitykset

  • testamentit

  • edunvalvontavaltakirjat

  • metsäverotus

Mikäli tarvitset apua lakiasioissa, ota yhteyttä lähimpään osuuspankkiisi. Lisätietoa lakipalveluistamme löydät täältä.

Chatti ei ole tällä hetkellä avoinna

Voit jättää kysymyksesi palautelomakkeen kautta.